Verliefdheid

Verliefd zijn, heerlijk en soms best ingrijpend. Van kleuter tot puber en jongvolwassene. Overduidelijk gelukkig zijn, stralen, er bestaat niets anders meer in de wereld… ongelukkig zijn, onbeantwoorde liefdes… Het hoort erbij en hoe ga je er als ouder mee om?


Schattige kleuters
Kleuters kunnen iemand wel héél graag zien en vertalen dit als 'ik ben verliefd', op de juf, op een vriendinnetje, op mama of papa… Geniet van de ontwapenende verhalen.

Verliefd in de lagere school.
Neem de verliefdheid ernstig. Ook op deze leeftijd kan het gevoel best al heftig zijn! Laat ruimte voor je kind om erover te praten. Luisteren en de boodschap geven dat verliefdheid er mag zijn, kan een basis leggen voor latere ontdekkingstochten doorheen relaties. En meteen weet je kind dat ze ook bij jou terecht kan.

Verliefde pubers
In de pubertijd kan verliefdheid stormachtig zijn. Emoties kennen hoogtes en laagtes en de lichamelijke aantrekkingskracht komt op de voorgrond. Niet zelden worden ouders meegenomen in de rollercoaster van gevoelens en groeit een bezorgdheid m.b.t. seksualiteit.

Evenwicht zoeken tussen begrip tonen en grenzen trekken
Voor pubers is het belangrijk om te weten dat ze thuis terecht kunnen met hun gevoelens, maar verwacht niet dat ze jou ten allen tijde zullen informeren…. Misschien is verliefdheid voor hen gemakkelijker om te delen met leeftijdsgenoten. Je mag best geïnteresseerd zijn in hun liefdesleven, maar respecteer de grenzen die je kind aangeeft. Weet ook dat vandaag haatgevoelens, jaloersheid of verdriet de sfeer in huis kunnen beïnvloeden, maar morgen kent het geluk geen grenzen. Luisteren, begrip tonen en je puber eigenaar laten van zijn/haar gevoelens, is wat je kan doen.