Spanning rond de feestdagen

In de maand december vinden er veel feestdagen plaats. Eerst Sinterklaas dan Kerst, en een week later luiden we ook nog eens knallend het nieuwe jaar in. Al deze feestdagen zorgen voor veel plezier, maar kunnen ook voor spanning zorgen bij je kind. Met de volgende tips zorg je ervoor dat deze periode soepel en feestelijk verloopt.

· Bespreek de verwachtingen.
Door te bespreken wat er gaat gebeuren tijdens de feestdagen, neem je al een groot deel van de spanning weg. Bespreek bijvoorbeeld hoe laat jullie naar familie toe gaan, wie er allemaal zijn, wat jullie gaan eten en wanneer het tijd is voor cadeautjes. Zo zorg je ervoor dat je kind weet wat er gaat gebeuren en voelt je kind zich veiliger.

· Maak een visuele planning voor je kind.
Visualiseer de periode voor je kind door samen een kalender te maken. Schrijf of teken hier bijvoorbeeld op wanneer de schoen gezet mag worden, wanneer de intocht is, wanneer Sinterklaas op school komt en wanneer het pakjesavond is. Hetzelfde kun je natuurlijk doen voor de andere feestdagen. Tijd is heel abstract voor kinderen en dit kan helpen om ze houvast te geven.

· Leer je kind om te gaan met teleurstellingen.
Als je kind een verlanglijstje maakt, beseft het misschien nog niet dat hij niet alles zal krijgen. Zeker wanneer er een diepe wens was voor een bepaald cadeau, kan je kind verdrietig zijn wanneer hij of zij dit niet krijgt. Erken de teleurstelling van je kind en benoem de emotie. Zeg bijvoorbeeld: "Jij wilde heel graag een step hebben, die heb je niet gekregen en nu ben je verdrietig". Door de emoties te benoemen, help je je kind bij de ontwikkeling van zijn of haar emotieregulatie.

· Probeer de cadeaus waardevol te houden.
Bij het kiezen van cadeaus is het belangrijk dat deze aansluiten op de behoeften en interesses van jouw kind. Het is niet nodig om heel veel of hele dure cadeaus te geven. Is je kind gek op dino's? Dan kan een stickervel, pyjama of muts met dino's al een topcadeau zijn!

Merk je dat jouw kind tijdens pakjesavond het ene na het andere cadeautje uitpakt, zonder er goed naar te kijken? Dit kan een vervelend gevoel geven als ouder. Toch doen kinderen dit niet uit desinteresse of ondankbaarheid! Het is namelijk een manier om met alle prikkels om te gaan.

· Behoud je dagelijkse ritme rond de feestdagen.
Wanneer je je dagelijkse ritme aanhoudt, biedt dit je kinderen houvast. Daarnaast zorgt dit voor structuur in alle hectiek rondom de Sinterklaas- en Kerstperiode. Onthoud daarom dat schoen zetten en Sint-liedjes zingen een extraatje zijn en geen vervanging voor de dagelijkse bedtijd-routine.

· Maak afspraken over sociale media.
Omdat sociale media de verwachtingen van kinderen rond de feestdagen kunnen vergroten, is het goed om afspraken te maken over het mediagebruik van je kind.